Äktenskapsförord för äkta makar

Äktenskapsförord är en pappershandling som du och den du är gift med eller är på väg att gifta dig med kan använda för att göra upp om vad som kommer att vara enskilda egendomar eller om det kommer att utgöra giftorättsgods. Giftorättsgods är alltså vad som kommer att tillhöra er båda när ni väl har gift er. 

I äktenskapsförordet gör man också upp hur bodelning kommer att ske vid skilsmässa eller dödsfall och i vilken omfattning det kommer att ske. Det kan vara extra viktigt att skriva ner ett äktenskapsförord om man inte har gemensamma barn för att det ska bli lättare för dem vid uppdelningen av ägodelar och bostäder vid eventuella dödsfall. Samt är det bra att ha på papper vad som tillhör vem om ni skulle genomgå en skilsmässa längre fram i livet.

Vart genomför man ett äktenskapsförord?

Snabbaste och smidigaste sättet att göra ett äktenskapsförord är att beställa en blankett på internet där ni tillsammans fyller i vad ni vill ska gälla för era egendomar och tillhörigheter. Sedan skickar ni tillbaka det till advokaten som ni beställde det ifrån för att han eller hon ska gå igenom det manuellt. Ni kan då behöva komplettera vissa uppgifter. Därefter kommer ett färdigt äktenskapsförord tillsammans med en faktura hem till er och hela processen är klar.

Det är smidigt, enkelt och sparar både tid och energi för alla i framtiden. Det är alltså en investering för dig, din make eller maka och även för era barn och de som kommer att ärva er. Eftersom att man med ett äktenskapsförord kan känna sig trygg med att ens egendomar och tillhörigheter kommer att hamna i rätt händer när man inte kan ta hand om dem själv eller om man inte vill förlora exempelvis ett föräldrahem vid en skilsmässa.